15337515_10154053164593456_6492071049522532725_n

It’s beginning to look a lot like Christmas…

December 16th 2016 Categories: Tags:

SCROLL DOWN FOR ENGLISH TRANSLATION

Winter wonderland

Ik ben inmiddels alweer ruim acht weken in Canada. Time flies! Het begint hier op Vancouver Island duidelijk winter te worden. Terwijl Sinterklaas en zijn pieten (in alle kleuren van de regenboog dit jaar als ik de berichten geloven mag haha) op pakjesavond de kinderhartjes in Nederland blij maakten met cadeautjes, vielen hier op Vancouver Island de eerste sneeuwvlokken. En het bleef de hele nacht sneeuwen. Toen ik de volgende ochtend wakker werd, was het buiten veranderd in een mooi wit winter wonderland! Net een ansichtkaart. Prachtig om naar te kijken vanuit een warm huis, in je onesie onder het genot van warme chocolademelk (het liefst met mini marshmellows erin!). En natuurlijk goed nieuws voor de wintersport liefhebbers onder ons. Maar een nachtmerrie voor het verkeer, de mensen die buiten moeten werken en de dak-en thuislozen.

15400902_10154056226318456_1314720966691391116_n

Nanaimo december 2016

Snowmageddon

De eerste sneeuwval was nog niet eens gesmolten toen er afgelopen donderdag nog een flinke sneeuwstorm overheen kwam. Het klimaat hier is vergelijkbaar met Nederland. In tegenstelling tot andere delen van Canada is het weer hier normaal gesproken redelijk mild en sneeuwt het niet vaak. Zeker niet in deze hoeveelheden. Het was de eerste echte sneeuwstorm in duizend dagen! Ruim drie jaar dus. Dat zegt al genoeg. Omdat de bewoners van Vancouver Island dit weer niet gewend zijn, was het chaos op de weg. De sneeuwschoppen, zakken strooizout en sneeuwbanden waren niet aan te slepen en de sneeuwschuivers en sleepwagens maakten overuren! Kortom, chaos alom. Niet zo gek dat op het nieuws de term ‘snowmageddon‘ werd gebruikt.

Snow day

Met de vrienden bij wie ik verblijf hier in Canada ben ik nog even de bergen in gereden om naar de sneeuw te kijken. Hoe hoger je kwam, hoe meer sneeuw er viel! Heel mooi om te zien maar ook wel gevaarlijk. Ik zag dat veel bomen al waren bezweken onder het gewicht van de sneeuw. Het was dus uitkijken geblazen. Want een flinke vallende tak kan aardig wat schade veroorzaken. Ik was blij dat onze truck (ik mag het geen auto noemen haha) over 4-wheel drive en goede sneeuwbanden beschikte. Zonder was echt geen doen. Veel auto’s kwamen vast te zitten in de sneeuw of belandden al glijdend in de berm. Veel ongelukken die dag. Het was megadruk in de supermarkten omdat iedereen voedsel wilde inslaan voor het geval dat ze ingesneeuwd zouden raken. En afgelopen maandag waren zelfs alle scholen in de omgeving gesloten vanwege de sneeuw. Een ‘snow day’ noemen ze dat hier. De kinderen blij natuurlijk dat ze niet naar school hoefden en lekker in de sneeuw konden spelen. Sneeuwpoppen maken, sneeuwbalgevechten houden en sleeën is zoveel leuker dan school. ‘Snow day is fun day!’

 

Koukleum

Andere delen van Canada waren al langer in de greep van koning winter. Zo zag ik temperaturen van min achtentwintig voorbij komen op het weerbericht voor Lethbridge in de provincie Alberta. Ik heb daar zelf drie jaar gewoond en Canada is prachtig, maar waar ik echt van baalde waren de lange, koude winters. Als professionele koukleum ben ik nu eenmaal geen fan van kou. Het begon daar vaak in oktober al te sneeuwen en dat ging maandenlang door. Soms werden we zelfs in april nog geplaagd door sneeuwbuien! Min dertig was daar geen uitzondering in de winter.

dsc00176

Lethbridge winter 2007

Ik weet nog dat ik het eerste jaar daar nog geen auto had en lopend boodschappen moest doen, juist ja ook in de kou en sneeuw. En toen we het jaar erop een auto kochten, moest ik regelmatig mijn ingesneeuwde auto uitgraven bij die mega koude temperaturen. Not fun! Ik krijg al rillingen als ik er aan denk. Dat mis ik in ieder geval niet. Brrrrrr veel te koud. Ik had dus ook nooit verwacht dat ik na die ervaring met de strenge Canadese winters ooit weer vrijwillig naar Canada zou gaan in dit jaargetijde haha. Toch ben ik hier bijna tien jaar later weer beland.

 

dsc00137dsc00157dsc00172

 

Deep freeze

Gelukkig is het weer op Vancouver Island een heel stuk milder dan in Alberta. In oktober en november waren de temperaturen nog redelijk zacht. ‘s Nachts had het een paar keer gevroren. Maar verder was de enige sneeuw die er te zien was op de bergtoppen in de verte. Tot 5 december dan. En terwijl Vancouver Island nog aan het bijkomen is van de eerste flinke sneeuwstorm vorige week, komt er volgens het weerbericht nog meer winters weer deze kant op. Het blijft de komende weken koud, ver beneden de normale temperaturen voor deze tijd van het jaar. Het eiland krijgt zelfs de ‘deep freeze’ status. Pas in januari gaan we terug naar de normale temperaturen. Niet ideaal. Want ik houd niet van kou. Maarrrrr het betekent wel dat we misschien een witte kerst krijgen! En wie wil dat nu niet? I’m dreaming of a white christmas... We zullen zien.

Kerstfan

Aangezien hier geen Sinterklaas gevierd wordt, is Canada al wekenlang in de kerststemming. Hier wordt veel meer aan kerst gedaan dan in Nederland. Begin november kwamen de eerste kerstfilms al voorbij en inmiddels wordt er dagelijks een eindeloze hoeveelheid kerstfilms uitgezonden. Als ik wil, kan ik hier 24/7 kerstfilms kijken, I love it! In de winkels vind je de meest uitzinnige kerstdecoraties en ook veel huizen zijn mooi versierd. In het nabijgelegen plaatsje Ladysmith is voor het Festival of Lights het centrum omgetoverd tot een groot kerstspektakel.

Tot de tradities behoren natuurlijk ook op de foto met Santa in de mall, gezoend worden onder de mistletoe en het maken van een ‘gingerbread house’. Een soort speculaasachtige koek waar een huisje van wordt gemaakt dat de kinderen kunnen versieren met glazuur, fondant en snoepjes. Als echte kerstfan kan ik hier echt mijn hart ophalen! En ja ik heb de kerstmuziek hard aan staan terwijl ik dit schrijf :).

 

Kentucky Fried Christmas

Ik geniet nu extra van alles wat kerstmis is. Zeker als ik terugdenk aan december twee jaar geleden, ik moest op 17 december een grote operatie ondergaan en bracht de kerst door in het ziekenhuis. Ik baalde daar enorm van. Dan ben ik ondanks het koude weer toch heel blij dat ik hier ben en op deze manier van de feestdagen kan en mag genieten in plaats van in een ziekenhuisbed! Toch was het ook dat jaar een bijzondere kerst. Mijn familie wist dat ik erg van kerst hou en om me een beetje op te vrolijken en in de kerstsfeer te komen, versierden ze mijn ziekenhuiskamer, zo lief! En toen ik op 27 december naar huis mocht hebben we alsnog kerst gevierd. En weet je wat? Een van de fijnste, meest relaxte kerstvieringen ooit! A: omdat ik mijn operatie goed was doorgekomen en na twee lange weken in het ziekenhuis eindelijk lekker thuis was. B: omdat we het gewoon simpel hebben gehouden. Geen stress en gedoe over inkopen doen en het bereiden van een uitgebreide kerstmaaltijd. Niemand hoefde zich op te doffen. Gewoon een bak kip gehaald bij Kentucky Fried Chicken waar we in onze comfy huiskleding van hebben genoten. We waren allemaal samen en dat is waar het om draait met kerst!

Merry Christmas

Omdat ik dit jaar voor het eerst sinds lange tijd niet bij mijn familie ben tijdens de feestdagen, wil ik mijn familie, vrienden en al mijn lezers alvast de volgende boodschap meegeven:

Laat deze mooie tijd van het jaar je hart verwarmen, neem de tijd om wat gas terug te nemen en te genieten van de kleine, simpele dingen in het leven. De warmte van thuis, de liefde en gezelligheid van familie, het gezelschap van vrienden, lekker eten en natuurlijk een glas wijn. Van huis tot huis, en hart tot hart, van de ene plaats naar de ander. De warmte en gezelligheid van kerstmis brengt ons dichter bij elkander. Vergeet niet dat de magie van kerst niet te vinden is in cadeautjes maar in het samen zijn met de mensen van wie je houdt. Laat de liefde schijnen en onze huizen en harten vullen en deel de warmte van dit kerstseizoen met iedereen om je heen. Ik stuur al mijn vrienden en familie een grote dosis kerststemming en veel liefde, gezondheid en geluk voor vandaag en voor de rest van het nieuwe jaar! Live life to the fullest and make every day count!

Merry Christmas and a Happy New Year!

 

 

 

 

 

======================== ENGLISH TRANSLATION ========================

Winter wonderland

I’ve been in Canada for over eight weeks already. Time flies! It’s clearly starting to become winter on Vancouver Island. While Sinterklaas (similar to Santa Claus) and his helpers make the children in the Netherlands happy with presents on ‘pakjesavond’ (present night) on December 5th, on Vancouver Island the first snowflakes began to fall. And it kept snowing through the night. When i woke up the next morning, it had turned into a beautiful white winter wonderland out there! It looked like a postcard. Beautiful to look at from a warm house, in your onesie while enjoying some hot chocolate (preferably with mini marshmellows!). And of course good news for the winter sports fans among us. But a nightmare for traffic, the people that work outside and the homeless.

Snowmageddon

The first batch of snow hadn’t even melted when last Thursday another blizzard hit the area. The climate here is comparable to the Netherlands. In contrary to other parts of Canada normally the weather here is reasonably mild and it doesn’t snow often. Definitely not this much anyway. It was the first real blizzard in a thousand days! Over three years. That says it all. Because the people on Vancouver Island aren’t used to these weather conditions it turned into chaos on the road. Snowshovels, road salt and snow tires were in high demand and sold out in no time. The snow plows and tow trucks were busier then ever.  All in all chaos allover the place. On the news the term ‘snowmageddon’ was even used.

Snow day

With the friend with whom I’m staying with in Canada we drove up into the mountains to look at the snow. The higher the elevation, the more snow! Beautiful to see but it also created dangerous conditions. I could see that a lot of trees had succumbed to the weight of the snow. We had to be careful. A big falling branch can do a lot of damage. I was glad that our truck (not allowed to call it a car haha) was equipped with 4-wheel drive and great snow tires. A lot of cars got stuck in the snow or ended up in a ditch due to snowy and icy conditions. A lot of accidents that day. It was extremely busy at the supermarket because people wanted to stock up on food in case they got snowed in. And last Monday all the schools in the district were closed because of the snow. A snow day is what they call it here. The kids were happy of course that they didn’t have to go to school and were able to play in the snow. Building a snow man, snow ball fights and sledding is so much more fun then school. Snow day is fun day!

Shivers

Other parts of Canada had seen wintery conditions for weeks already. In Lethbridge in the province of Alberta for instance they had temperatures like minus twenty eight (celcius). I have lived in Lethbridge for three years and Canada is beautiful, but man how I hated those long, cold winters. As a professional shivery person I’m obviously not a big fan of the cold. Often the snowfall would start in October already and it snowed for months. Sometimes we would even get snowfall in April! Minus thirty celcius was not uncommon there in winter.

I still remember that the first year there I didn’t have a car and had to walk to the grocery to get groceries, yep even in the cold and snow. When we bought a car in the following year, I often had to dig out my car with those bone chilling temperatures. Not fun! I get the shivers just thinking about it. I definitely don’t miss that. Brrrr way too cold. I had never expected that after that experience with the harsh Canadian winters I would ever volunteerily return there during this time of year haha. But still I ended back up here almost ten years later.

Deep freeze

Thankfully the temperatures on Vancouver Island are a lot milder then Alberta. October and November were reasonably mild. There had been some frost at night. But other then that the only snow I had seen was on the mountain tops in the distance. Until December 5th that is. While Vancouver Island is still recovering from the first blizzards last week, more arctic weather is coming this way. It will be cold for the next few weeks, the temperatures are way below average for this time of year. The Island even got the ‘deep freeze’ status. It won’t be until January that we are going back to normal temperatures for thisseason. Not ideal. I’m not a fan of that much cold weather. Butttttt it does mean that we might have a white Christmas! And who doesn’t want that? I’m dreaming of a white Christmas… We will have to wait and see what happens.

Christmas fan

Since Sinterklaas is not part of the culture here, Canada has been in the Christmas spirit for weeks. Christmas is a bigger deal here then in the Netherlands. By the beginning of November the first Christmas movies were aired and now every day there is an endless array of Christmas movies on tv. If i wanted I could watch Christmas movies 24/7, i love it! In the malls and other stores you can find the most amazing Christmas decorations and a lot of houses are nicely decorated as well. In the nearby town of Ladysmith the downtown area has been transformed into a big Christmas spectacle with a lot of lights and decorations for the Festival of Lights.

Other traditions here are have your picture taken with Santa in the mall, being kissed under the mistletoe and making a gingerbread house. The kids can decorate it with icing, fondant and candy. As a true Christmas addict this is heaven for me! And yes I have the Holiday music cranked up high while writing this 🙂

Kentucky Friend Christmas

I enjoy everything Christmas even more now. Especially when I think back to December two years ago, I was having major surgery on December 17th and had to spend Christmas in the hospital. That sucked big time. Despite the cold weather here I’m super happy that I’m here and able to enjoy the holidays this way instead of in a hospital bed. But I have to say that even through everything I was going through then, it turned out to be a really special Christmas anyway. My family knew how much I love Christmas and to cheer me up and find my Christmas spirit they decorated my hospital room, so sweet! And when I came home from the hospital we celebrated a late Christmas. And you know what? It was one of the best, most relaxed Christmasses ever. A: because I got through the surgery well and was finally home after two long weeks in the hospital. B: because we kept it simple. No stress over grocery shopping and preparing an elaborate Christmas dinner. Nobody had to dress up nice. We just got a bucket of chicken at Kentucky Friend Chicken which we enjoyed in our comfy outfits. We were all together and that is what Christmas is all about!

Merry Christmas

Since I won’t be spending the holidays with my family for the first time in years, I want to give my family, friends and all my readers the following message:

May this wonderful time of year touch your heart in a special way, let’s take the time to slow down and enjoy the simple things in life. The warmth of home, the love of family, the company of good friends, great food and of course a glass of wine. From home to home, and heart to heart, from one place to another. The warmth and joy of Christmas brings us closer to each other. Keep in mind that the magic of Christmas can’t be found in presents but in being together with the people you love. Let the love shine and let the spirit of love fill our hearts and homes and spread the warmth of the Christmas season to all those around you. Sending all my friends and family a large dose of Christmas cheer and a lot of love, good health and happiness today and throughout the new year. Live life to the fullest and make every day count!

Merry Christmas and a Happy New Year!

1 comment

  1. Eva says:

    ❤️🎄 Merry (early) christmas Lotti! Geniet ervan!

Comments are closed.