18119192_10154454176048456_2432372374286690946_n

Stop and smell the flowers!

May 21st 2017 Categories: Tags:

  ==========================  SCROLL DOWN FOR ENGLISH  TRANSLATION ==========================

   

  ♥ In het kader van moederdag vorig weekend draag ik mijn blog deze keer op aan mijn lieve moedertje! Love you mama! Niet alleen op moederdag, maar elke dag! ♥ 

  Kostbaar

  ‘Stop and smell the flowers!’ Een van die betekenisvolle gezegdes die de Engelse taal rijk is. Kortgezegd houdt het in dat het belangrijk is om ondanks je drukke leventje vol verplichtingen en verantwoordelijken ook stil te staan bij de schoonheid van de wereld om ons heen. Let’s celebrate life! Want ik spreek uit ervaring als ik zeg dat alles van het ene op het andere moment helemaal anders kan zijn. Daarom is het zo belangrijk dat we niet vergeten het leven en de mensen die ons lief zijn te waarderen. Iedereen maakt zich er wel eens schuldig aan. In de chaos van ons dagelijkse bestaan zien we niet altijd hoe kostbaar het leven eigenlijk is en hebben we de neiging om dingen als gezondheid voor lief te nemen. Ja, zelfs ik. Ik weet dat ik ongeneeslijk ziek ben en ik probeer extra te genieten van elke dag en van elk moment. Want ik besef maar al te goed wat een groot goed het eigenlijk is om (relatief) gezond te zijn. Maar ik ben ook maar een mens en toen het de afgelopen anderhalf jaar zo goed ging met mijn gezondheid en ik weer ‘gewoon’ mijn leven kon leiden,  kreeg ik weer hoop dat het voorlopig goed zou blijven gaan. Ongemerkt ontstond er een soort gewenning en sloop het er toch weer in dat ik dingen voor lief ging nemen en het feit dat mijn gezondheid stabiel was weer als ‘normaal’ ging beschouwen.

  Klap

  Helaas heeft het leven altijd de neiging om je op zulke momenten weer even terug te fluiten en keihard met je neus op de feiten te drukken. De laatste twee maanden begon ik weer klachten te krijgen. Langzaam werden die erger. Meteen toen ik vorige maand terugkwam uit Canada, stond ik dan ook bij mijn dokter op de stoep. Ik heb last van bloedverlies en buikpijn en ik maakte me zorgen. Na onderzoek en een ct-scan, vertelde mijn dokter dat ‘het ziektebeeld fors was toegenomen’. Ik wist dat het foute boel was, maar op dat moment klonk dat nog zo abstract dat het niet echt tot me doordrong. Opereren is geen optie. Het plan is nu hormoontherapie en bestraling. Ik zal er niet langer door leven, maar de hoop is dat de tumoren kleiner worden en de klachten verminderen zodat de tijd die ik nog heb wat leefbaarder en comfortabeler voor me wordt. Hopelijk kan ik dan nog wat meer van het leven kan genieten. Voordat ik het wist, zat ik bij de radiotherapeut (bestralingsarts). Hij liet me op de ct-scan zien waar de tumoren zitten en hoe groot ze zijn. Ik schrok daar flink van, toen werd het ineens heel concreet voor me. Het kwam ineens keihard aan en de angst en paniek sloegen wel even toe. Want ondanks dat ik weet dat ik terminaal ziek ben, is het na een goede periode toch weer een klap in mijn gezicht dat het ineens zoveel slechter gaat.

  Reminder

  Maar ondanks dat ik me flink uit het veld geslagen voel, geef ik niet op en probeer ik er elke dag opnieuw het beste van te maken. Ik ben inmiddels begonnen met behandelingen en het is zeker niet makkelijk. De bestraling heeft de nodige gevolgen lichamelijk, ik ben erg moe en heb last van buikpijn en misselijkheid. Als ik naar het geheel kijk, wordt dat me snel teveel en kan ik me wel eens angstig, moedeloos en verloren voelen. Daarom neem ik het leven ‘one day at a time‘. Ik focus me alleen op wat me die dag te doen staat. Alleen op die manier is het voor mij te doen. Maar hoe zwaar het traject ook is waar ik nu in zit, het is ook weer een reminder hoe belangrijk het is om de kleine dingen in het leven te waarderen en echt in het moment te leven. Af en toe heb ik echt van die kleine Zen-momenten. Ik weet nog dat ik net het slechte nieuws te horen had gekregen. Ik zat bij mijn moeder in de tuin en probeerde alles te laten bezinken. Ik zat lekker in het zonnetje, genoot van prachtige roze bloesems en hoorde vogeltjes druk kwetteren. Zo omringd door allerlei mooie bloemen, planten en dieren was ik echt in het moment, voelde ik een sensatie van totale rust over me heen komen. Kortom, een echt ‘stop-and-smell-the-flowers’ moment. Bloemen zijn zo’n mooi symbool van de schoonheid van de natuur en van het leven. Ze herinneren ons eraan hoe kostbaar het leven is en inspireren en motiveren ons om volop van het leven te genieten en alles eruit te halen wat erin zit.

   

   

  The more often we see the things around us – even the beautiful and wonderful things – the more they become invisible to us. That is why we often take for granted the beauty of this world: the flowers,the trees, the birds, the clouds – even those we love. Because we see things so often, we see them less and less.

  Joseph B. Wirthlin

  Flower power

  Dat bloemen mensen blij maken met hun geuren-en kleurenpracht is een bekend gegeven. Maar bloemen zijn niet alleen maar mooi om naar te kijken. Wist jij dat bloemen ook helend kunnen werken? Al eeuwenlang worden bloemen en planten gebruikt als medicijn. Ik wist bijvoorbeeld wel dat kamille rustgevend kan werken en dat venkel goed is voor de spijsvertering, maar toen ik verder in dit onderwerp dook, ging er echt een wereld voor me open. Ik was verrast door wat bloemen allemaal voor ons kunnen betekenen op het gebied van gezondheid. Naast het oplossen van kleine kwaaltjes, blijken bloemen ook genezend te kunnen werken bij ernstige aandoeningen zoals kanker. Toen ik dat las, was mijn interesse natuurlijk helemaal gewekt. Dat is pas flower power! Klaprozen, jasmijn, goudmelisse, kamille, passiebloem en chrysanten zijn slechts een paar van de vele bloemen met geneeskrachtige eigenschappen. Het is onbegonnen werk om ze allemaal te belichten, vandaar dat ik twee bloemen heb uitgekozen die op mijn situatie van toepassing zijn. Maar als jij ook ziek bent of bepaalde klachten hebt, dan is het zeker de moeite waard om je, zonodig naast reguliere geneeswijzen, eens te verdiepen in de bloemenwereld en te kijken of jij er wellicht ook profijt van kunt hebben.

  Geluk

  Dat een klavertjes vier geluk kan brengen, is algemeen bekend, maar dat klaver zoveel meer in zijn mars heeft, dat wist ik niet. Klaver is rijk aan waardevolle voedingsstoffen zoals vitaminen (A, B, C en E) mineralen (zoals fosfor, chroom, calcium, magnesium en kalium) en isoflavonen. Het heeft verder een reinigende werking, het zuivert het lichaam waardoor gifstoffen sneller worden afgevoerd. Al met al dus erg gezond. Al sinds mensenheugenis wordt klaver gebruikt als middel tegen diverse klachten zoals gewrichtsaandoeningen, hart- en vaatziekten, luchtwegproblemen zoals astma, bronchitis en keelontsteking, maar ook eczeem, psoriasis en andere huidaandoeningen en het zou ook overgangsklachten oplossen. In rode klaver vind je isoflavonen, plantaardige voedingsstoffen die een vergelijkbare werking hebben als het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Volgens wetenschappelijk onderzoek zouden isoflavonen botontkalking (osteoporose) en andere vervelende overgangsverschijnselen zoals opvliegers en stemmingswisselingen tegengaan. En tot slot nog een goede tip voor de rokers onder ons: het kauwen op een klaverbloem zorgt ervoor dat je minder behoefte hebt aan een sigaret! Alles bij elkaar dus een veelzijdig natuurlijk geneesmiddel!

  Klaverthee

  Maar nog belangrijker, klaver staat al eeuwenlang bekend als medicijn tegen kanker! Ook volgens recenter onderzoek zou klaverthee zowel preventief als genezend werken bij deze ingrijpende ziekte waar zoveel mensen mee te kampen hebben. Uit studies blijkt dat de isoflavonen uit rode klaver de groei van bijvoorbeeld borstkanker, eierstokkanker en lymfeklierkanker afremmen en kunnen voorkomen dat kankercellen uitzaaiien. De Canadese verpleegkundige Rene Caisse was een groot voorstander van klaverthee. In 1922 verkreeg zij via een indiaanse medicijnman het recept van een kruidenformule die zou helpen tegen kanker. Tot haar dood in 1978 zou ze met de Essiacthee (haar achternaam achterstevoren gespeld) duizenden mensen met kanker hebben geholpen en zelfs hebben genezen. Met hulp van diverse artsen en patienten heeft de verpleegser ook jarenlang gevochten om de thee, die onder andere klaver bevat, officieel erkend te krijgen als medicijn tegen kanker. Het bleek echter een onmogelijke strijd om de medische wereld en de politiek ervan te overtuigen dat er een effectieve natuurlijke behandeling bestaat tegen kanker. Maar ze heeft wel degelijk haar sporen nagelaten. Tot op de dag van vandaag zijn er vele mensen die de Essiacthee gebruiken om kanker te bestrijden en ervan overtuigd zijn dat de thee hun leven heeft gered.

  Kanttekening

  Wel een belangrijke kanttekening. Als je last hebt van een hormoongevoelige vorm van kanker zoals borstkanker of daar aanleg voor hebt, dan is het gebruik van isoflavonen omstreden. Het zou de situatie kunnen verergeren. Terwijl bij vrouwen zonder verhoogd risico, het gebruik van isoflavonen de kans op borstkanker juist lijkt te verkleinen. Tja inderdaad, tegenstrijdig dus. Daarnaast gaat klaver niet altijd even goed samen met bepaalde medicijnen. Rode klaver bevat bijvoorbeeld een bloedverdunnende stof waardoor het niet aan te raden is om dit te gebruiken vlak voor een operatie, als je bloedverdunners slikt of problemen hebt met je bloedstolling. Ga hier dus niet op je eigen houtje mee aan de slag. Voor je eigen veiligheid is het belangrijk, en dat geldt eigenlijk voor alle natuurgeneesmiddelen, dat je je goed inleest en zonodig overlegt met je arts.

  Onkruid

  Vaak wordt de felgele paardenbloem die er in de zomermaanden flink op los groeit, gezien als onkruid. Maar niets is minder waar! Paardenbloemen zijn juist heel voedzaam en gezond. Net als klaver barsten paardenbloemen van de vitamines (A, B, C, D en E)  en mineralen (ijzer, kalium, magnesium, calcium, natrium, koper en zink). Daarnaast staat paardenbloemthee erom bekend dat het ontgiftend en ontstekingsremmend werkt en het immuunsysteem verbetert. Door al deze medicinale eigenschappen wordt de paardenbloem al eeuwenlang gebruikt bij een breed scala aan gezondheidsproblemen. Het zou goed zijn voor de spijsvertering, heeft een heilzame werking bij hart-en vaatziekten, reumatische aandoeningen, huidproblemen zoals eczeem en psoriasis, lever- en nieraandoeningen en bij bloedarmoede, osteoporose, ouderdomsdiabetes en constipatie (het werkt licht laxerend). Leuk weetje: het sap uit de stengel kun je gebruiken om wratten aan te stippen waardoor ze uiteindelijk zullen verdwijnen. Verschillende wetenschappelijke studies hebben in de loop der jaren aangetoond dat paardenbloemthee kankercellen kan doden, zonder daarbij gezonde cellen te vernietigen. Het zou een positief effect hebben op verschillende soorten kanker waaronder borst-en prostaatkanker, melanoom en leukemie. Inmiddels zijn er zelfs wetenschappers die van mening zijn dat paardenbloementhee zou moeten worden overwogen als kankermedicijn.

  Omarmen

  In de huidige consumptiemaatschappij zijn we de connectie met de natuur verloren en zijn we compleet afhankelijk geworden van de reguliere medische wereld. Klaver en paardenbloemen zijn slechts twee voorbeelden uit de eindeloze mogelijkheden die moeder natuur ons te bieden heeft op het gebied van gezondheid. De meeste mensen zijn hiervan echter niet op de hoogte. Vooral omdat de farmaceutische industrie probeert om de kracht van natuurlijke geneeswijzen onder het tapijt te vegen. Zij zien liever dat mensen gebruik maken van reguliere behandelingen omdat hen dat veel meer opbrengt en zitten er niet op te wachten om hun inkomsten kwijt te raken aan flower power! De medicijnindustrie is en blijft een zeer machtige, lucratieve business waar het alleen draait om winstbejag en niet zozeer om het beter maken van zieke mensen. Ik denk dat het hoog tijd is dat wij ons als maatschappij meer gaan openstellen voor de alternatieve opties en dat we de natuur weer omarmen in onze zoektocht naar genezing. Maar dat betekent ook dat er meer onderzoek moet worden gedaan naar natuurlijke geneeswijzen zodat de middelen waar zieke mensen profijt van kunnen hebben erkend worden als medicijn. Ik wil hierbij ook alle mensen die werken in de farmaceutische industrie oproepen om bij zichzelf te rade te gaan. Want was is nu belangrijker? Je eigen zakken blijven vullen ten koste van alles en iedereen of het genezen van je medemensen?

  ========================================= ENGLISH TRANSLATION =========================================

  ♥ In the context of Mother’s Day last weekend I dedicate my blog this time to my dearest mom! Love you mama! Not just on Mother’s Day, but every day! ♥ 

  Precious

  ‘Stop and smell the flowers! One of those meaningful sayings that the English language contains. It basically means that despite your busy life full of commitments and responsibilities you need to make sure to appreciate the beauty of the world around us. Let’s celebrate life! I speak from experience when I say that everything can change in a heartbeat. That’s why it is so important to not forget to appreciate life and our loved ones. Everyone is guilty of this. In the chaos of our daily life we don’t always see how precious life truly is and makes us have the tendency to take things like our health for granted. Yes, even me. I know that I’m terminally ill and I try to enjoy every moment of every day. I realize only too well how precious it actually is to be (relatively) healthy. But I’m only human and when things were going so well with my health the last year and a half and I could live my life again, I was hoping that it would stay like that. Unknowingly it slipped in there again that I started taking things for granted again and I started to consider the fact that my health was stable as ‘normal’ again.

  Blow

  Unfortunately life always has the tendency at moments like that to reign you back in and make you face the facts. The last two months I started to have issues again. Slowly it was getting worse. Immediately after returning from Canada last month I went to see my doctor. I’m suffering from blood loss and stomach pains and I was worried. After examining me and doing a ct-scan, my doctor told me that my disease had grown considerably. I knew it was not good, but it still sounded so abstract then that it didn’t hit me yet. Surgery is not an option. The plan now is to do hormone therapy and radiation. It will not make me live longer, but the doctors hope that it will make the tumors shrink and my issues will get a little bit less so the time I have left will be more livable and comfortable for me. Hopefully I will be able to enjoy life a little longer. Before I knew it I was at the radiologist’s (radiation doctor) office. He showed me on the ct-scan where the tumors are and how big they are. That scared me a lot, all of a sudden it all got so real. Reality hit me hard and fear and panic overwhelmed me. Because even tho I know that I’m terminally ill, after doing well for an extended period of time it was a big blow that things were getting worse again.

  Reminder

  Even tho I feel upset about this all, I’m not giving up and I try to make the best of it every single day. I have started treatment and it’s certainly not easy. Radiation unfortunately causes me several physical issues, I’m really tired and have stomach pains and nausea. When I look at the whole picture it get’s overwhelming and makes me feel scared and lost. That’s why I take life one day at a time. I try and focus on what I have to do today. That is the only way it’s manageable for me. But no matter how tough this medical journey is right now, it’s also another reminder of how important it is to appreciate the little things in life and to really live in the moment. Every now and then I have these little Zen moments. I remember when I just heard the bad news recently. I was sitting in my mom’s backyard and tried to let everything sink in. I was sitting in the sun, enjoying beautiful pink blossoms and heard birds chirping away loudly. Surrounded by beautiful flowers, plants and animals I was so in the moment, felt a sensation of total peace come over me. A real ‘stop-and-smell-the-flowers’ moment. Flowers are such a beautiful symbol of the beauty of nature and life. They remind us of how precious life is and inspire and motivate us to enjoy life to the fullest.

  The more often we see the things around us – even the beautiful and wonderful things – the more they become invisible to us. That is why we often take for granted the beauty of this world: the flowers,the trees, the birds, the clouds – even those we love. Because we see things so often, we see them less and less.

  Joseph B. Wirthlin

  Flower power

  That flowers make people happy with their beautiful colors and smells is a given. But flowers aren’t just pretty to look at. Did you know that flowers also have healing powers? Flowers and plants have been used as medicine for centuries. I knew that chamomile works calming and fennel is good for the digestive system, but when I looked into this subject more, a whole new world opened up to me. I was surprised to find out everything flowers can mean to us with respects to our health. Additionally to solving small ailments, flowers can also potentially cure more severe conditions like cancer. When I read that, my interest was peaked even more. That’s flower power for ya! Poppy’s, jasmine, chamomile, passion flower and chrysanthemum are only a few examples of the many flowers with healing qualities. To talk about all of them is a mission impossible, that’s why I chose to highlight two flowers that apply to my situation. But if you have health issues, then it’s definitely worth looking into the world of flowers (alongside modern medicine if necessary) to see if you might profit from it as well.

  Good luck

  That a four-leaf clover can stand for good luck is a well known fact, but I had no idea that clover has so much more to offer. Clover is rich in valuable nutrients like vitamins (A, B, C en E) and minerals (phosphorus, chromium, calcium, magnesium and potassium) and isoflavones. Clover has a cleansing effect, it purifies the body so that toxins leave the body faster. All in all very healthy. Since the very beginnings of history clover has been used as a remedy for various health issues like joint disorders, cardiovascular diseases, respiratory problems like asthma, bronchitis and laryngitis, but also for eczema, psoriasis and other skin conditions and it is also said to solve menopausal issues. Red clover contains isoflavones (phytonutrients) that have a similar effect as the female hormone estrogen. According to scientific research isoflavones would help with osteoporosis and other unpleasant menopausal issues like hot flashes and mood swings. And finally, a good tip for the smokers among us: chewing on a clover flower reduces your cravings to have a cigarette! All in all a very versatile natural medicine.

  Clover tea

  But more importantly, clover has been known for centuries as a medicine for cancer! More recent studies also show that clover tea could work to prevent and cure this horrible disease that so many people are dealing with. Research shows that isoflavones from red clover can reduce the growth of for example breast cancer, ovarian cancer and lymphoma and can also prevent cancer cells from spreading. Canadian nurse Rene Caisse was a big supporter of clover tea. In 1922 she received a recipe from a native medicine man for a herbal formula that cured cancer. Until her death in 1978 she helped thousands of people with cancer with her Essiac tea (her last name spelled back wards) and according to the stories even managed to cure people. With the help of doctors and patients the nurse fought for years to get the tea, that contains clover, officially recognized as medicine for cancer. But it turned out to be an impossible battle to try and convince the medical industry and politics that there is an effective natural cure for cancer. But she did mange to make a huge mark. Even today there are many people that use Essiac tea to battle cancer and are convinced that the tea saved their lives.

  Warning

  An important warning. If you suffer from an hormone sensitive form of cancer like breast cancer or are prone to that, then the use of isoflavones is still controversial. It could make matters worse. While with women without that increased risk, using isoflavones is supposed to reduce the chance of developing breast cancer. Yes indeed, very contradicting. Furthermore, clover doesn’t work well together with certain medication. Red clover for instance contains blood thinning substance, therefore it’s not advisable to use it right before surgery or if you already take blood thinners or have issues with your blood clotting. So don’t just start using clover on your own accord. For your own safety it is important, and that goes for all alternative medicines, to read up on it and really acquaint yourself with it and if necessary talk to your doctor about it.

  Weeds

  A lot of the time people see the bright yellow dandelion, that grows allover the place in the summer months, as just weeds. But on the contrary! Dandelions are very nutritious and healthy. Just like clover dandelions are full of vitamins (A, B, C, D en E)  and minerals (iron, potassium, magnesium, calcium, sodium, copper and zinc). Other then that dandelions are also known to work in a detoxing and anti-inflammatory manner and help boost the immune system. Because of all these medicinal qualities dandelions have been used for centuries against a wide variety of health issues. It is said to be good for the digestive system, has beneficial effects on cardiovascular diseases, rheumatic conditions, skin issues like eczema and psoriasis liver and kidney disorders, anemia, osteoporosis, type 2 diabetes and constipation (it has a light laxative effect). And finally another good tip, you can use the juice from the dandelion’s stem to rub on warts which will eventually make them disappear. Several scientific studies have shown through the years that dandelion tea can kill cancer cells, without damaging healthy cells. It is said to have a positive effect on several different forms of cancer including breast and prostate cancer, melanoma and leukemia. Meanwhile some scientist are even of the opinion that dandelion tea should be considered as an official treatment for cancer.

  Embrace

  In our current consumer society we completely lost connection with nature and we have become totally dependent on modern medicine. Clover and dandelions are only two examples of the endless possibilities mother nature has to offer us regarding health. But most people are unaware of this. Mainly because the pharmaceutical industry tries to sweep the power of natural cures under the rug. They rather see people using traditional treatments because those are their big money makers and they don’t want to lose their income to flower power! The pharmaceutical industry is and always will be a very powerful and lucrative business where it’s all about the pursuit of profit and not as much about curing sick people. I think the time has come that as a society we should allow ourselves to be more open to alternative options and that we should once again embrace nature in our search for a cure. But that also means that a lot more research needs to be done into alternative medicine, so that the medicines that sick people can profit from  be can be officially recognized as medicine. Hereby I would also like to call on all people working in the pharmaceutical industry to do some soul searching. What is more important? Keep being greedy and keep fattening your own pockets at the expense of everything and everyone or curing your fellow human beings?

  1 comment

  1. Me says:

   Qi am so proud of you my sweet little sister. I have seen you grow so much throughout this trial of cancer and always trying your hardest to remain vigilant and positive, giving of yourself , loving others and showing even more in debt true heartfelt concerns.

   I’m so pleased with your article as you know I’ve thrown a few ideas your way as well. I agree with you in that there are so many natural beneficial flowers, roots etc out there which can greatly help as a preventative of disease and in maintaining a healthy balance while caring for oneself after diagnosis as well.

   I’m so proud of you for LIVING, living while dying is indeed a task many forget or can’t muster up due to depression and a loss of zest for life or the will to fight to life an extra day, week, month or year when hope has been stripped away.
   You know I have had my own battles over the last 40 years, but they are of a total different beast in nature.

   I’ve always hoped and wanted to instill that strength and zest, endurance etc in my life, but it is at a cost, always.
   My LOVE for you is DEEP I can’t even express how deep, but you know me, you know what I’m talking about.
   YOU MY LOVE ARE A LIGHT IN THIS WORLD AN EXAMPLE OF UNIMAGINABLE KINDNESS TOWARDS OTHERS (even when some may have wronged you) YOUR LOVE AND FORGIVING NATURE IS NO LESS THEN THAT OF MOTHER TERESA (in my opinion ) AND YOUR STRENGTH LEAVES US A SECOND GANDER AT OUR OWN DAY TO DAY LIVES.
   YES INDEED,
   SMELL THE FLOWERS
   FLOWER POWER
   and so much more.

   You are a force to be reckoned with, a force of unconditional love other would do well to examine and use in their lives.

   I love you so much and even though the prognosis stands as is, I believe in Eternal Life and a comfort this is to my heart and soul to know we will always be sisters from another mother and father, but sisters non the less.

   I know our life and friendship will continue beyond the great veil and that even in that eternal life, you will as now also then,…have my eternal affection, love and gratitude for having let me be your big sister who lives over the great pond in a Country and place we both hold deeply and dearly in our every fiber of our being to be called” home sweet home” a place we can’t fully explain nor express why? We feel the way we feel as we both say, “it’s something in the air” in our soul and in our hearts, a thing we have in common and a treasure we share in knowing.

   Keep at it, what ever you are doing, pursue you happiness in every day, every sunrise and every minute fighting for your life here on this earth.

   You are like a Light House in a storm, a beacon of hope and inspiration for those who are willing to see and care.

   Love,
   Me.

  Comments are closed.